Wat is Biodanza?
Bio = leven
Danza = geïntegreerde beweging vol betekenis
Biodanza is de  dans van het leven. Dit betekent dat het leven centraal staat. Niet het ego of je denken staat centraal, maar het leven zelf. Elk aspect van het leven heeft waarde en wordt geëerd.
In Biodanza integreer je alle aspecten van jouw leven, van wie jij bent. Biodanza is opnieuw verliefd worden op het leven, genieten van jezelf en de moed vinden zonder kritiek naar jezelf te kijken. Het is gebaseerd op biologische en universele wetten die het leven beschermen en je
toestaan te evolueren op een gezonde manier. Je geniet van de heerlijke muziek, laat je lichaam meebewegen met
het ritme en laat je raken door de melodie.
Biodanza is een ontdekkingstocht, het leert je over mogelijkheden, over contact, over grenzen, over de liefde en over het leven.

Hoe werkt het?
We beginnen de workshop met actieve oefeningen die onze vitaliteit en plezier stimuleren. Daarna worden de oefeningen wat rustiger, zodat ons lichaam ontspant en nieuwe energie kan opdoen.
Biodanza gaat niet om het leren van danspasjes of het goed voor de dag komen. Tijdens de workshop wordt niet gesproken, zodat ons hoofd rust krijgt en we echt in de beleving van het moment, in "vivencia”, kunnen zijn.  Dan krijgt ons lichaam de kans om nieuwe positieve ervaringen op te doen.
In de dansen die we alleen doen maken we contact met alle aspecten in onszelf, met wie we in wezen zijn. In de dansen met z'n tweeën beleven we het plezier en de betovering van de menselijke ontmoeting.
In de dansen samen voelen we hoe verbonden we zijn met elkaar en met het grotere geheel.
 
De 5 lijnen van vivencia
In een biodanzaworkshop raken we aan alle vijf aspecten waarin het leven zich uitdrukt, we noemen ze de vijf lijnen van vivencia:
 
Vitaliteit ~ het leven met meer energie tegemoet treden
Seksualiteit ~ ervaren van verlangen en plezier in je eigen 
sensualiteit
Creativiteit ~ je creatieve vermogens aanspreken
Affectiviteit ~ tederheid en respect in het geven en ontvangen 
van liefde
Transcendentie ~ uitstijgen boven je ego om hogere niveau's van
integratie met de mensheid, de natuur en de kosmos te bereiken.
 

Wat zijn de effecten?
Na enige tijd regelmatig deel te hebben genomen aan een Biodanzagroep, merken de meeste mensen dat hun leven op een positieve manier verandert.
Mensen gaan meer weten wat ze nodig hebben, vinden wat ze voedt en veranderen die dingen in hun leven die minder positief zijn. Ze voelen zich vitaler en sprankelend, liefdevoller en vrijer.
Ze ervaren meer zelfvertrouwen en ze zijn makkelijker in staat om zich open te stellen voor wat het leven
biedt.

Waar komt het vandaan?
De grondlegger van Biodanza is Rolando Toro Araneda, een psycholoog en medisch antropoloog van de Katholieke Universiteit van Santiago, Chili.
Rolando Toro is in 1924 geboren en heeft dus de kritieke jaren dertig en de tweede wereldoorlog meegemaakt. Hij was diep geschokt door de gruwelijkheden waar mensen blijkbaar toe in staat waren.
Deze geraaktheid
is de bron van zijn levenswerk. Het heeft hem bewogen om te zoeken naar andere mogelijkheden van menselijk contact. Hij heeft een systeem ontwikkeld waarbij het leven, de liefde, de natuur, centraal staat.
Rolando Toro noemt Biodanza ook wel  "een (her)opvoeding in liefde”. 
 
                                                       Els Boon     elsboonbiodanza@gmail.com    020-6831087